Försvunna DC 3:an kan ha hittats

Allt tyder på att vraket efter det försvunna svenska DC-3-flygplan som 1952 sköts ner över Östersjön av sovjetiskt militärflyg har återfunnits. Vraket ligger på havsbottnen på internationellt vatten cirka 12 sjömil öster om Gotska Sandön. Planet var ute på ett hemligt uppdrag för det svenska försvaret. Hela besättningen på åtta man omkom sannolikt vid nedskjutningen.
En grupp privata intressenter har letat efter vraket i tre år och i måndags stod det klart att man funnit det. Flygkapten Anders Jallai har lett projektet och han är säker på att man funnit rätt plan . – Jag är helt säker, men jag har inga bevis mer än den nationalitetsbeteckning och den unika utrustning som sitter på den DC 3:a som vi har hittat, säger Anders Jallai. Tror du det är möjligt att hitta kvarlevor efter besättningsmännen? – Ja, jag tror det eftersom hela flygplanet ligger inbäddat i dy och det har en konserverande effekt, säger Anders Jallai. Då borde det finnas kvarlevor på planet? – Det borde göra det om de fanns ombord, som det mesta tyder på. Vad tycker du själv man ska göra med vraket? – Som flygvapenpilot tycker jag man ska bärga det eftersom vi brukar göra det och försöka bärga kvarlevorna också, säger Anders Jallai. Anders Jallai är i det civila flygkapten på SAS och har tidigare varit jaktpilot vid flygvapnet. På fritiden sysslar han med dykning, vrakletning och undervattensfilmning. På en presskonferens på onsdagen visade han tillsammans med experter från Göteborgsföretaget Marin Mätteknik bilder och filmer på det förmodade vraket av den försvunna DC-3 an. Letat i tre år Sökandet efter vraket har finansierats av två privata företagare med intresse för vrakletning. Det aktiva letandet från ett sjömätningsfartyg som heter Triad, började sommaren 2000 och har pågått i sammanlagt 46 dagar. Nedskjutningen av DC 3:an 1952 och alla omständigheter kring den omgavs under många år av stor sekretess från den svenska regeringens sida, bland annat för att Sverige i tysthet samarbetade med Nato-landet Storbritannien om de hemliga spaningsflygningarna över Östersjön. Ursäkt till de anhöriga Hemlighetsmakeriet har starkt kritiserats av besättningens anhöriga och förra året bad regeringen om ursäkt för det lidande de drabbats av. Roger Älmeberg är son till DC ans försvunne förste pilot Alvar Älmeberg och talesman för dom anhöriga. I förmiddags informerades han om vrakfyndet och han tycker att det är viktigt att vraket nu bärgas. – Självklart ska man bärga det, säger Roger Älmeberg. I tjugo-tettio år har vi hört att det inte går att komma vidare i den här historien, men äntligen har man kommit en vidare. Det är som att hitta Palme-vapnet för att jämföra med en annan utredning, som inte har med det här att göra. Överbefälhavaren positiv till fyndet Överbefälhavare Johan Hederstedt säger att man ännu inte beslutat om flygplansvraket ska bärgas. – Frågan om bärgning får bli en senare fråga och måste diskuteras, säger ÖB Johan Hederstedt. Det är inte bara en fråga för försvarsmakten utan en allmänpolitisk fråga också, och vi kommer att diskutera med regeringen. Varför har försvarsmakten missat planet? – Det är stora områden att söka i och vi är mycket glada att det här civila företaget på ett utmärkt sätt hittat det, säger överbefälhavaren.
Jan Mosander och Camilla Wadman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".