Regeringen emot EU:s asylzoner

EU:s ordförandeskap och asylfrågor blir ämnen som statsminister Göran Persson tänker ta upp när EU-förhandlingarna börjar på torsdag kväll i Thessaloniki, Grekland. Persson presenterade den svenska hållningen på onsdagen i samband med EU-nämndens första offentligt samråd.
– När ni andra har den finaste stunden på året, intill midsommarstång, med färskpotatis, gräslök och gräddfil och allt vad ni konsumerar därtill, så sitter jag och Anna Lindh och nöter med slutsatstexter och annat. Vi kommer att tänka på er.., sa statsminister Göran Persson. Om Göran Persson brukar låta så här personlig när han träffar EU-nämnden är svårt att veta eftersom det var första gången som nämnden öppnade sina dörrarna för tv:s kameror och intresserade medborgare. Ordförandefrågan oklar Men när det gäller diskussionen i sakfrågorna var det få nyheter. Det framgick än en gång att Göran Persson och riksdagens majoritet har helt skiljda linjer i en av de verkligt laddade EU-politiska frågorna, om EU i framtiden ska få en mäktigare vald ordförande eller president för rådet. Regeringen kan tänka sig en EU-president medan riksdagen vill fortsätta med rullande ordförandeskap. Asylpolitiken het fråga Den politiskt mest kontroversiella frågan på EU-toppmötet i Thessaloniki blir EU:s asyl- och invandringspolitik, som ska ta över medlemsländernas politik om ett år. Där ska EU:s nästa ordförandeland Italien slutföra flera av de känsliga förhandlingarna om till exempel en gemensam EU-definition av flyktingbegreppet. Göran Persson lovade att han ska gå emot förslaget på så kallade asylzoner, ett slags uppsamlingsplatser för asylsökande som Storbritannien har föreslagit. Svårt att stoppa asylzoner Men han sa också att om andra länder vill göra försök med sådan zoner kan inte Sverige stoppa det. Vänsterpartiets Lars Ohly var orolig. – Det här är ett synsätt där man ser asylflyktingar som ett problem. Det måste vi vända oss bort ifrån. Vi måste starkt ta avstånd från alla tankar på någon sorts uppsamlingsläger dit flyktingar ska hänvisas när de vill in i den Europeiska unionen, sa Ohly.
Annika Ström-Melin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".