Förvirring om myndigheternas utbildningspengar

Regeringen beslöt idag att avsätta 19 miljoner kronor till skyddat boende för flickor och unga kvinnor som riskerat att utsättas för hedersrelaterat våld. Ansvariga ministern Mona Sahlin säger att man redan tidigare har satsat pengar också på utbildning för att öka kunskapen om hederskulturen hos de myndigheter som berörs. Men hos polis och åklagare har man hittills inte sett till några sådana pengar.
Det kommenterar Mona Sahlin så här: – Jag suckar, precis som jag gör nu. Ni frågar om en insats som jag aldrig har påstått finns. Ni går till åklagaren och frågar om åklagaren fått en egen pott för utbildning. Nej. Därför att det har de inte fått. Integrationsminister Mona Sahlin menar att det hela är ett missförstånd. Men så här sa hon själv i Ekot tidigare i dag: – Både Socialstyrelsen, polis och åklagare har ju fått öronmärkta resurser. Det är ju nya pengar. Riktade pengar. Öronmärkta pengar just för att jobba specifikt med det hedersrelaterade våldet. Och vad hon då menar med de riktade, eller öronmärkta pengarna, förklarar hon så här: – Länsstyrelsen har fått öronmärkta pengar för att utbilda personal som jobbar med de här flickorna inom polis, åklagare och inom socialtjänst och skola. men eftersom Länsstyrelsen hanterar pengarna så frågade ni en myndighet som inte själva har fått pengar men som får del av utbildningen. Borde de då inte märka av att de varit med om den här utbildningen eller att pengarna finns? – Det är klart de är medvetna om det. De har varit på utbildningarna. Många poliser har varit det till exempel. Åklagarmyndigheten jobbar på ett alldeles utmärkt sätt med det hedersrelaterade våldet. Men frågan är om budskapet om de öronmärkta pengarna verkligen har nått alla myndigheter. regeringen själv ansåg i alla fall att det var värt att förtydliga det hela för Myndigheten för skolutveckling. Efter Ekots inslag i morse har de fått instruktioner att de måste använda två miljoner kronor ur sin budget för kompetensutveckling inom hedersproblematiken. Och att pengarna inte kan påverkas av besparingar eller omprioriteringar.
Lisen Elowsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".