Coop Bank läggs ner

Tillståndet att bedriva bankverksamhet dras omedelbart in, och Coop Bank läggs ner, efter ett ovanligt beslut av Finansinspektionen. Både bankens styrelse och ägarna får kritik för sin oförmåga att driva banken. En av ägarna är Skandia Liv. Ordförande Lars Erik Ericsson var emot en nedläggning.
Det har i modern tid aldrig tidigare inträffat att ett givet banktillstånd har dragits tillbaka. Men nu har det alltså skett. Det som startade som en idé om bank-i-butik, ett upplägg som har en framtid, säger alla parter med en mun, det slutar nu med ett fiasko och med ett efterspel som påminner om att ingen vill bli sittande med Svarte Petter. Den värdefulla kärnan i den tänkta banken var dom tre miljoner Medmera-kortkunderna, som antogs vilja göra bankaffärer också. Men ointresset var kompakt från det hållet, visade det sig. De tre ägarna KF och TeliaSonera och Skandia Liv har satsat 700 gemensamma miljoner i ett avtal som skulle gälla i 10 år, fram till 2011. Det är djup oenighet mellan ägarna som förklarar fiaskot. För KF:s del hade en fortsättning kostat 1,5 miljarder kronor fram till 2011, vilken inte går i KF:s nuvarander ekonomiska kris, säger VD för Coop Bank, Börje Fors.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".