Berlusconi får immunitet trots mutåtal

Italiens parlament godkände på onsdagseftermiddagen en ny lag, som ger landets mutåtalade premiärminister Silvio Berlusconi rättslig immunitet så länge som han sitter kvar på sin post. Därmed stoppas troligen den rättegång där premiärministern försvarar sig mot korruptionsanklagelser.

Utan den skräddarsydda lagen som röstades igenom av parlamentet under onsdagen hade domen i målet kunnat falla under det italienska EU-ordförandeskapet, som inleds den första juli. Berlusconi var åtalad för att ha mutat domare i samband med ett företagsköp, och åklagaren hade sannolikt yrkat på flerårigt fängelsestraff om rättegången hade fått fortsätta. Lagen, som ger befrielse från åtal för premiärministern och fyra andra höga befattningshavare, gick igenom parlamentet med halsbrytande fart. Den utmålas som icke författningsenlig av Berlusconis politiska motståndare, men det fanns också många i hans egna led som var tveksamma och som röstade för lagen mest i syfte att bespara Italien en pinsamhet medan landet är ordförande i EU. Kastar skugga över Italien och EU De misstar sig, skriver under onsdagen på ledarplats den tongivande brittiska tidningen Financial Times, som menar att Berlusconis sätt att använda sig av sin parlamentariska majoritet för att sätta sig själv över lagen, kastar en skugga över hela EU. Det handlar om ett maktmissbruk som förminskar Italien och i förlängningen alla EU-ländernas ledare, som blundar för saken, skriver Financial Times och uttrycker vad artigheten förbjuder Berlusconis EU-kolleger att säga, när toppmötet inleds i Thessaloniki och stafettpinnen övergår till Italien.

Titti Nylander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".