Bråk kring flyktingpolitik väntas på EU:s toppmöte

Under torsdagen inleds EU:s toppmöte i grekiska Thessaloniki. Det kan bli ett möte med hårda motsättningar, och Sverige väntas spela en central roll.
Ännu en gång får statsminister Göran Persson, utrikesminister Anna Lindh och deras medarbetare avstå från dans kring lövad stång och små grodorna. Återigen är det toppmöte under midsommarhelgen. Sannolikt kommer den svenska delegationen vara ovanligt mycket i elden, för på dagordningen står flyktingfrågor och här vill britterna se förändringar som svenska ogillar starkt. Den brittiska regeringen är pressad av att opinionen är kritisk till de flyktingströmmar som kommer till landet. Utrikesminister Jack Straw har därför föreslagit att flyktingläger ska öppnas vid krishärdar utanför EU och så långt är frågan inte svår att svälja för övriga unionen. Men det känsliga är att London vill att flyktingarna ska kunna skickas iväg från Storbritannien till läger i exempelvis Afrika. Där ska de väntas på att deras asylansökan prövas. I flera länder förutom Sverige, bland annat Tyskland och Frankrike, finns en oro för den här modellen. Lägren placeras lång bort Det anses klart olämpligt att tvinga iväg asylsökande till uppsamlingsläger till läger långt borta, läger där villkoren riskerar att bli mycket dåliga och väntan omänskligt lång. Flera länder kommer slåss för att flyktingarna ska ha rätt att stanna i det landet där de har sökt asyl i väntan på besked på om det blir något uppehållstillstånd. Här väntas alltså hårda strider. Konventet är en annan fråga som kommer upp på toppmötet. Under fredagen anländer ordförande Valéry Giscard d'Estaing och redogör för sina förslag om hur unionen ska styra i framtiden. EU ska bli enklare att förstå, har han lovat. På listan finns bland annat förslag om en ny funktion, en president och en utrikesminister. Det är frågor som regeringscheferna ska diskutera vidare.
Willy Silberstein, Thessaloniki

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".