Specialstyrka mot nya Göteborgskravaller

1 500 poliser ska utbildas till en specialstyrka som kan gripa in om situationer liknande Göteborgskravallerna uppstår igen. Det föreslår taktikutredningen som tillsattes efter kravallerna och Göteborgskommitténs kritik. Polisen bör dessutom få särskilda fordon som ska kunna användas i samband med upplopp.
Taktikutredningsgruppen tillsattes efter kravallerna i Göteborg och Göteborgskommitténs kritik. – Dels när det gäller vardagshändelser har vi en ganska grov kriminalitet som har växt fram under senare år. Automatvapen används nästan regelmässigt vid bankrån. Göteborgshändelserna och huliganism vid fotbollsmatcher och annat har också lett till att vi måste se över taktiken i sådana här sammanhang, säger Sune Sandström, tidigare biträdande länspolismästare i Stockholm och ordförande i gruppen. Med bakgrund av detta föreslår arbetsgruppen en nationell förstärkningsstyrka på mellan 1 300 och 1 500 poliser som ska utbildas över landet. Poliser som i dag arbetar vid sådana här insatser ska specialutbildas samtränas för att kunna lånas ut till de olika länen vid stora händelser. Där ska också nationella kommenderings- och insatschefer ingå. Vidare föreslås att polisen över hela landet ska arbeta efter gemensamma riktlinjer, ha samma utrustning och samma utbildning, inte som i dag att de olika distrikten har sina egna arbetsmetoder. Det är flera händelser som till exempel polismorden i Malexander och Göteborgskravallerna som visat på brister inom svensk polis och att det behövs en enhetlig modell. Lärdomar av upplopp Carina Persson är Kommissarie vid länsordningspolisen i Västra Götaland och hon berättar om lärdomar efter upploppen i Göteborg. – Vi har lärt oss att vi måste ha en enhetlig utrustning, en enhetlig utbildning och en taktik som alla poliser känner till, från högsta ledningen till yngsta polisman, säger hon. Arbetsgruppen föreslår också ett mobilt koncept de hämtat från polisen i Danmark där de har säkrare fordon står emot till exempel stenkastning och bränder. Det är fordon som ska användas för att lätt kunna gripa enskilda utan att vare sig poliser eller andra kommer till skada. Förslaget handlar till stor del om polistaktiskt arbete som går ut på att i förväg förebygga och förhindra konfrontation och att lösa konflikter – Vi förslår till exempel inte inköp av vattenkanoner. Vi tycker i alla fall till att börja med att det finns andra saker man kan göra, som att vi i utbildningen ska reflektera mycket över vad vi gör och hur det påverkar andra och att vi inte ska låta oss provoceras, säger Carina Persson, kommissarie vid länsordningspolisen i Västra Götaland och en av de som suttit med i rikspolisstyrelsens taktikgrupp. Förslaget ska nu ut på remiss och rikspolisstyrelsen väntas ta beslut till hösten.
Sanna Klinghoffer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".