Mental aktivitet minskar demens

Äldre människor som regelbundet läser, löser korsord, spelar ett instrument eller spelar spel minskar risken att drabbas av Alzheimer eller andra demens-sjukdomar med nästan två tredjedelar jämfört med äldre som sällan ägnar sig åt sådana aktiviteter.
Det framgår av en studie som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine. Forskare vid Albert Einstein College av Medicine i New York har under 20 års tid studerat personer, som är över 75 år. När det gäller fysisk aktivitet bland de äldre har forskarna kommit fram till att det inte minskar risken för Alzheimer. Med ett undantag: dans. För de som dansade regelbundet minskade risken för demenssjukdomar avsevärt, enligt studien. Forskarna drar slutsatsen att mentalt utmanande aktiviteter kan sakta ner den process som leder till demens - alternativt skapar aktiviteterna ett större antal hjärnceller, som fungerar som reserver när andra hjärnceller börjar dö.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".