Strejk stoppar miljardbygge i Malmö

Sedan midnatt, natten till torsdagen, är 140 av elektrikerförbundets medlemmar vid tolv byggarbetsplatser runtom i landet uttagna i strejk. Ett av de drabbade byggprojekten är HSB:s prestigebygge av höghuset Turning Torso i Malmö.
Bara två av elektrikerförbundets medlemmar strejkar vid Turning Torso. Men effekterna för bygget kan bli mycket stora. – Vi får ta en dag i taget nu och överblicka läget framöver, säger Ingvar Nohlin som är projektledare för Turning Torso. – Vad vi kan se idag är att vi klarar oss till den gjutning som vi ska göra på söndag. Och det klarar vi alldeles utmärkt. Sedan får vi se vad som händer i nästa vecka. Sedan kommer det naturligtvis betydligt fler elektriker på arbetsplatserna framöver, säger Ingvar Nohlin. Men om den här strejken skulle bli långvarig, vilka konsekvenser kan det få då? – Ja, vi får ju stopp i bygget därför att vi inte kan fortsätta. Betongarbetarna som är där ute får ju inte göra det jobb som elektrikerna normalt ska göra. Därmed finns det saker och ting som vi inte göra. Vi kan inte fortsätta med gjutningarna eftersom vi inte får in de elektriska prylar som ska vara ingjutna i betongen. Och därmed blir det stopp, säger Ingvar Nohlin. Hur allvarligt är det här för det fortsatta bygget? – Ja, det kan du ju själv tänka dig. Det här är alltså ett miljardbygge som står stilla. Det kostar miljontals kronor varje dag för oss och det är naturligtvis mycket olyckligt, säger Ingvar Nohlin.
Karin Olsson-Bendix, Sveriges Radio Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".