Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

HSB köper upp hyresrätter

Publicerat torsdag 19 juni 2003 kl 10.57
Bostadsrättsorganisationen HSB i Stockholm köper 1 500 hyreslägenheter för en halv miljard. Anledningen är de långa bostadsköerna och att det blir billigare för HSB att köpa äldre fastigheter med hyresrätter än att bygga nya hus.
– I dag står 82 000 i bostadskön i Stockholm och bostadsbristen driver upp alla priser. Flera HSB-föreningar i landet har börjat köpa hyreslägenheter. Bostadsrätterna är för dyra för unga bosparare, säger Mårten Lilja, organisationschef på HSB-Stockholm. – Vi vill öka antalet hyresrätter, för vi känner att det finns en efterfrågan på det boendet från våra medlemmar. Som bostadsmarknaden ser ut i Stockholm nu, vet vi att många medlemmar får inte tag i en bostadsrätt förrän de är ganska etablerade på bostadsmarknaden. Och då vill vi erbjuda någonting under tiden, säger Mårten Lilja. Planerar fler uppköp HSB i Stockholm har sedan tidigare 3 000 hyresrätter. I ett slag köper nu HSB ytterligare 1 500 hyreslägenheter i ytterområdena Jordbro och Rinkeby för en halv miljard kronor. Och ännu fler hyresrätter ska det bli, säger HSB. Bakgrunden är de höga insatserna i nyproduktionen. För 15 år sen fanns statliga lånegarantier och då räckte det med att betala fem procent av byggkostnaden i insats. I dag måste en ung familj betala 70 procent för en ny bostadsrätt. Om byggkostnaden är 1 miljon har insatsen ökat från 50 000 till 700 000 kronor. Många ungdomar Bospararna i HSB, varav 60 000 är ungdomar, kommer att erbjudas en hyresrätt tills de har råd med insatsen till bostadsrätten. Bospararna har dessutom förtur till de inköpta hyreslägenheterna, även om en del också går till bostadsförmedlingen. Hyresrätt är egentligen fel upplåtelseform för HSB, säger Mårten Lilja. Ännu mer problematiskt kan det bli om de boende i de nyinköpa hyresrätterna vill bilda bostadrätt. - Men vi är öppna för sådana initiativ från de boende, säger Mårten Lilja. Men ni kommer inte att driva på för att det ska ombildas till bostadsrätt? – Nej, vår policy är att öka antalet hyresrätter i vårt eget bestånd. I dag finns allmännyttiga, kommunala bostadsbolag, organiserade i SABO. Privata hus är organiserade i Fastighetsägarna. Frågan är då var de HSB-ägda hyresrätterna hamnar på den bostadspolitiska kartan. – De får väl placeras mitt emellan. Vi är en kooperativ organisation som ägs av våra medlemmar. På sätt och vis kan man säga att om man bor i en hyresrätt hos oss och är medlem i HSB så bor man i ett slags kooperativ hyresrätt, säger Mårten Lilja.
Lars-Erik Backman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".