Berlusconis finter problem för övriga EU-ledare

I dag inleds EU:s toppmöte i den grekiska staden Thessaloniki, där stafettpinnen kommer att gå från Grekland till Italien, som blir EU:s nästa ordförandeland. Lagom till ordförandeskapet drevs en lag i går kväll igenom i det italienska parlamentet som betyder att den korruptionsåtalade premiärministern Silvio Berlusconi får straffrättslig immunitet så länge som han sitter vid makten.

Den skräddarsydda lagen räddade premiärministern från nesan och förödmjukelsen att fällas för korruptionsbrott under Italiens tid som EU:s ordförandeland. Men även om det betyder att den senaste rättegången mot Silvio Berlusconi, som pågick i Milano, nu måste läggas på is så är hans genomskinliga manöver pinsam både för Italien och för EU. Det skriver den tongivande tidningen Financial Times, som menar att Berlusconis sätt att använda sin parlamentariska majoritet för att sätta sig själv över lagen kastar en skugga också över de andra EU-ländernas ledare, som tvingas tolerera hans missbruk av makten. Även andra tecken tyder på att Italiens ordförandeperiod kan bli problematisk. Redan nu är Berlusconi på kollisionskurs med Frankrike, som kritiserade Italiens premiärminister när han gjorde avsteg från EU:s Mellanösternpolitik och vägrade att träffa palestiniernas president Yassir Arafat vid ett Israelbesök nyligen. Frankrike missade ett bra tillfälle att hålla tyst, svarade Berlusconi med en infam variation på president Jacques Chiracs förlämpning mot östeuropeerna under Irakkrisen i vintras. Samtidigt blir de politiska motsättningarna allt djupare på hemmaplan i Italien, där vänsteroppositionen ser Silvio Berlusconis förakt för institutionerna som ett hot mot landets demokrati. Från och med den första juli blir Berlusconis ledarstil inte bara en inre angelägenhet för Italien utan en fråga för alla EU:s medlemsländer.

Titti Nylander, Ekots utrikespolitiska kommentator

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".