Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nejrapport får underkänt

Jobben har de senaste veckorna hamnat i fokus i debatten inför folkomröstningen om emu i september. Socialdemokrater mot EMU hävdar nu att ett EMU-medlemskap skulle leda till lägre tillväxt och färre jobb i Sverige. Ett resonemang som underkänns av nationalekonomen Harry Flam, som i morgonekot även underkände en rapport från jasidan.
Stiftelsen Sverige i Europa förutspår i en ny rapport att det blir minst 100 000 nya jobb under tre år om Sverige går med i valutaunionen, beräkningar som ifrågasätts av ledande nationalekonomer, bland dem nationalekonomen Harry Flam, professor i internationell ekonomi i Stockholm. Socialdemokrater mot EMU kontrar nu med en egen rapport, som slår fast att tillväxten tvärtom minskar och jobben blir färre om Sverige byter kronan mot euro. Också denna rapport får dock underbetyg av nationalekonomen Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet. – Den är undermålig. Det finns ingenting i ekonomisk teori som säger att tillväxten kommer att vare sig bli högre eller lägre med en valutaunion och jag vet inte vad man får det antagandet ifrån. Det måste man ju belägga på något sätt, säger Harry Flam. Så det är helt oseriöst? – Ja, det vill jag påstå att det är, säger Harry Flam. Socialdemokrater mot EMU pekar i rapporten på att de länder som inte är med i valutaunionen, Sverige, Storbritannien och Danmark, haft en snabbare tillväxt än euroländerna. Men de siffrorna är missvisande, menar Harry Flam. – Det är många olika faktorer som driver utvecklingen när det gäller sysselsättning, handel, tillväxt, företagskonkurser och annat man tittar på. Man kan inte jämföra till exempel tillväxten i euroländerna under de här gångna åren med tillväxten i de länder som står utanför och bara av detta dra slutsatsen att valutaunionen har varit sämre för euroländerna. Det finns så mycket annat som påverkar tillväxten som man måste ta hänsyn till samtidigt. Det kan ju till exempel vara så att läget utan valutaunionen hade varit ännu sämre i euroländerna. Det är en möjlighet och det måste man ta hänsyn till. Det går helt enkelt inte att göra den här typen av jämförelser som hela rapporten bygger på, säger Harry Flam.
Susanne Palme
Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, och Sören Wibe, ordförande i Socialdemokrater mot EMU, möts i Studio EMU i eftermiddag kl 16.05.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".