Elstrejken har börjat

Vid midnatt natten mellan onsdag och torsdag gick cirka 140 elektriker på tolv olika byggarbetsplatser runt om i landet ut i strejk. Byggena omfattas också av övertidsblockad. Detta innebär att byggena försenas och om konflikten drar ut på tiden riskerar byggena att stoppas helt. Bland de byggarbetsplatser som omfattas av strejken finns Turning Torso i Malmö, SSAB i Borlänge och Oxelösund, Avesta Polarit, Preem Raffinaderi i Göteborg och OM:s kontor i Stockholm.
Ett av Elektrikerförbundets främsta krav är att tidspressen på byggena ska bli mindre och arbetsmiljön bättre. Ett företag som drabbas av strejken är Wihlborgs fastigheter som bygger nya kontorslokaler åt OM i Frihamnen i Stockholm. Bygget är från och med nu helt utan elektriker. På Wihlborgs bygge arbetar 300 personer med det som ska bli nya lokaler åt Stockholmsbörsens ägare OM. Det är Wihlborgs största projekt och en investering på totalt 850 miljoner kronor. Mats Berg, informationschef vid Wihlborgs, vill inte uppge hur mycket bolaget förlorar på elektrikerstrekjen. Och elektrikerna vill så klart att strejken ska märkas. Eftersom de inte har några egna stora arbetsplatser har man valt ut byggen som ger slagkraft åt förbundets krav, säger Stig Larsson, förbundsordförande på Elektrikerförbundet. Elektrikerförbundet anser att tidspressen är för hög på byggena och nu har man fått alla övriga LO-förbund med sig i kraven på rimligare byggtider och bättre arbetsmiljö. Ilkka Saukoriipi är plattsättare på Wihlborgs bygge i Frihamnen och även han står bakom elektrikernas krav på mindre pressade byggtider. Eva Odefalk
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".