Misstänkt rabiesfall i Uppsala

Ett fall av misstänkt rabies har upptäckts i Uppsala. Det gäller en smittad ekorre som förts in illegalt i Sverige från Thailand.
Ekorren dog i förra veckan och de första provsvaren visar att ekorren hade rabies. – Vi har ett positivt test och bedömer det som en stark misstanke. Men sedan får de konfirmerande testerna visa slutsvaret, som kommer inom 10-12 dagar. Generellt kan man säga att det här är ett ganska pålitligt test, men i Sverige är vi ju inte vana vid att påvisa rabies så man vill gärna vänta tills man har gjort de konfirmerande testerna, säger Julia Österberg, smittskyddsveterinär på Statens Veterinärmedicinska anstalt. Sprids via bett Rabies är sällsynt i Sverige men misstänkta fall har rapporterats in då och då. Smittan sprids vanligen via bett. Om en människa utvecklar symptomen på rabies är sjukdomen alltid dödlig. Julia Österberg oroas över hur omedvetna folk är om smittorisken. Riskfyllt beteende – Med det ökande resandet som vi ser hela tiden, där folk åker en vecka på charter till vilket land som helst i världen, så känner vi en oro för att folk är så omedvetna om de risker som finns. Jag har själv varit mycket i Thailand och ser hur folk gullar med hundar och matar in vilda djur eller gatudjur. Och som det här visar så finns det ju även folk som tar med sig små söta djur från länder var som helst i världen, där det finns ett helt annat smittläge än vi har i Sverige, säger Julia Österberg.
Hanna Anander, Sveriges Radio Uppland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".