Höjt skadestånd till Göteborgsbrandens anhöriga

Det blev 50 000 kronor i skadestånd till den kvinna som miste sin son vid diskoteksbranden i Göteborg. På torsdagen kom domen från tingsrätten i Göteborg, som höjde skadeståndsbeloppet med 25 000 kronor. Mamman är den första som yrkat på skadestånd från de fyra personer, som dömdes för ansvar för branden 1998, där 63 ungdomar miste livet.
De anhöriga hade krävt 100 000 kronor, men domen kan ändå ha betydelse. – Jag kan inte sätta pris på mina barn och mitt lidande, säger Iman Shakarchi, ordförande i brandofferanhörigas förening och som själv förlorade två döttrar, om domen. – Jag ser det som avskräckande för den som begår brott och som tröst för den som förlorar, för allt rasar ihop. Det var inte bara barnen branden tog, utan hela livet jag byggde, säger Iman Shakarchi. Skadeståndet som fastställdes idag handlar om hur en kvinna som förlorade sin son för fem år sedan, ska ersättas för sitt psykiska lidande. Vägledande beslut Det är det första beslutet om skadestånd till anhöriga efter diskoteksbranden i Göteborg, då 63 ungdomar miste livet. Den kan komma att bli vägledande för fler anhöriga. I domen skriver tingsrätten att mista ett barn är det värsta trauma en förälder kan råka ut för, men också att den långa rättegången och den massmediala uppmärksamheten ka räknas in och därför bedömer domstolen att skadeståndet ska utgå med 50 000 kronor. Ersätter inte förlust av barnet Dagens skadestånd handlar inte om kompensation för förlusten av ett barn, utan är tänkt att återställa situationen så gott det går till en dräglig tillvaro. Det säger Per Rubring, chef för brottskadeenheten på Brottsoffermyndigheten. – Det är definitivt inte en ersättning för det förlorade barnet eller livet, säger Rubring. Det tar sikte på den skada som den anhöriga fått genom att ha blivit berövad en nära anhörig genom ett brott.
Sanna Klinghoffer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".