Snus kan skada foster

Många kvinnliga rökare övergår till snus när de blir gravida i tron att det är mindre skadligt för fostret. Men enligt en ännu opublicerad svensk-amerikansk studie finns bevis för att även snus skadar fostrets utveckling. Den gemensamma nämnaren är nikotinet.
– Nikotinet går över till fostret, från mammans blod direkt till fostret och ger fostret precis samma nikotinhalt som mamman. Och det betyder ju att fostret blir nikotinist, nikotinberoende, och att den lilla växande hjärnan hos fostret påverkas av de kickar och effekter som nikotin har på mamman, säger Gunilla Bolinder, överläkare på Karolinska institutet i Solna. Snus framkallar ett beroende lika fort som de tunga drogerna heroin och kokain. Det säger sjuksköterskan Yvonne Bergmark Bröske som arbetat med tobaksavvänjning i nära 25 år. Enligt henne upptäcker man fler och fler barn till snusande mödrar som har abstinensbesvär när de är nyfödda. Barnen är lättirriterade, har svårt att behålla maten och kan få kramper. Väger mindre Den nya svensk-amerikanska studien visar också att barn till snusare väger mindre än andra barn. Skillnaden är visserligen liten, men är ändå viktig, menar läkaren Gunilla Bolinder: – Det betyder att man har bevisat en biologisk effekt av en vana som betraktas som något slags allmän livsstil. Kan man visa en sådan effekt i epidemiologiska studier har man ett bevis för att det är en skadlig inverkan, säger Gunilla Bolinder. Studien omfattar 23 000 nyblivna mödrar och deras barn. Ungefär 800 av mödrarna är snusare. Många byter till snus I dag går många svenska kvinnor över från cigaretter till snus, vilket glädjer det snustillverkande företaget Swedish Match. – Vi ser gärna att vi får över så många cigarettrökare som möjligt och då får det gärna vara kvinnor också. Varför tycker ni att man ska övergå från rökning till snusning? – Därför att det innebär stora hälsofördelar att göra det. Att rökning är farligare än snusning håller läkaren Gunilla Bolinder med om. Men hon vill ändå varna för att byta ut ett nikotinberoende mot ett annat. – Ja, jag tycker att det är väldigt tråkigt. Jag har full respekt för att det ibland är väldigt svårt att sluta med nikotin, men så svårt är det inte att det liksom inte skulle gå det handlar med om att man har en enkel väg för att bibehålla sitt eget nikotinberoende i tron att man gör något bra för sitt foster. Och det är falskt. Riskerar starkare beroende Vad få som går över från cigaretter till snus kanske känner till är att de därmed riskerar att få ett större nikotinberoende. En dosa snus innehåller lika mycket nikotin som 4 paket cigaretter. Enligt Swedish match är 7 av 10 snusande kvinnor före detta rökare.
Camilla Wahlman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".