Sahlinpengar har inte synts till

Mona Sahlin sa i Ekot att Socialstyrelsen ska ha fått särskilda pengar för arbete mot så kallat hedersrelaterat våld. Några sådana extra pengar har inte synts till, säger Socialstyrelsens generaldirektör Kerstin Wigzell.
– Nej det har vi inte fått. Däremot har vi fått två uppdrag av regeringen. De har vi gjort och rapporterat till regeringen, säger Socialstyrelsens generaldirektör Kerstin Wigzell. Det ena av de uppdrag som Kerstin Wigzell talar om gick ut på att ta fram en vägledning till kommunerna i deras arbete med hedersrelaterade frågor. Det andra uppdraget är att tillsammans med flera andra myndigheter lyfta fram goda exempel för hur man kan förebygga konflikter med hederskoppling. De uppdragen är alltså genomförda och har finansierats utan extra pengar till Socialstyrelsen. Men så här sa integrationsminister Mona Sahlin i Ekot i onsdags morse. – Socialstyrelsen fick 50 miljoner i första vändan till utbildning, sa Mona Sahlin. De 50 miljonerna är till för Kunskapsutveckling inom socialtjänsten som Mona Sahlin säger. Men det är ett brett projekt som inte är riktat mot just hedersrelaterad brottslighet. Från Mona Sahlins kansli säger man till Ekot att man inte ser någon motsättning, eftersom pengarna kommer medverka till att kunskaperna om även hedersrelaterad brottslighet förbättras Men samtidigt är Socialstyrelsens generaldirektör Kerstin Wigzell klar över att det inte talades om hedersrelaterad brottslighet i direktivet. – Direktiven är inte bara uppfattade, utan det är också det uppdrag som regeringen har gett oss skriftligt att pengarna ska gå till att stödja närmare samverkan mellan forskning, högre utbildning och praktik inom socialtjänsten, alltså allmänt sett. Är det några av de pengarna som öronmärks till att motarbeta hedersrealterat våld? – Nej ingenting, och de orden är inte ens nämnda i det uppdraget, svarar Kerstin Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen.
Claes Henricsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".