EU-uppgörelse om jordbruket i sikte

Det kan bli en uppgörelse om en ny jordbrukspolitik i EU under torsdagskvällen. Efter flera dagars förhandlingar är EU:s jordbruksministrar mycket nära en kompromiss som skulle få stora konsekvenser för lantbruket.
Sveriges jordbruksminister Ann-Christin Nykvist var förhoppningsfull när hon gick in i förhandlingsrummet under torsdagseftermiddagen. – Vi jobbar på, försöker komma fram till ett bra resultat och hoppas det ska ske innan midsommarhelgen, säger Ann-Christin Nykvist. Förslaget till ny jordbrukspolitik innebär bland annat att dagens direktstöd skulle tas bort och ersättas med ett allmänt slags gårdsstöd oavsett vad eller hur mycket man producerar. I stället skulle konsumenternas efterfrågan styra produktionen och överskott och dumpning skulle minska i Europa, en nödvändighet inför de stundande WTO-förhandlingarna. Men frågan är känslig, inte minst i Medelhavsländerna och förhandlingarna som startade förra onsdagen har kärvat ordentligt, fram till i natt när man började närma sig varandra. Nu under torsdagen har den grekiske ordföranden filat på en kompromiss som skulle innebära att flera områden skulle undantas. Risk för urvattnad kompromiss Ann-Christin Nykvist säger att hon tror på en lösning under torsdagskvällen eller natten mot fredagen. Men frågan är då om man riskerar att få en urvattnad kompromisslösning bara för att komma överens. – Vi markerar mycket tydligt att det får inte bli ett för urvattnat förslag. Då får vi inte den modernisering och konsumentorientering vi vill ha. Vi kan också hamna i ett läge där vi inte har nytta av våra förändringar i jordbrukspolitiken när vi kommer till WTO-förhandlingarna i september, säger Ann-Christin Nykvist. Sverige säger alltså nej till en allt för tandlös reform. Men Ann-Christin Nykvist hoppas ändå kunna åka hem till midsommarfirandet i Sverige med en lösning i bagaget. Det gäller inte minst med tanke på den ovissa väntan för alla lantbrukare om vad som ska gälla i framtiden. – Vi behöver ett beslut så vi vet vilka förutsättningar som gäller, så man kan göra något av den framtidstro som finns, satsa och investera, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.
Daniel Rundqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".