Stulet passagerarplan skapar oro för terrorangrepp

Ett passagerarflygplan som stulits då det stod parkerat i Angola i Afrika gäckar nu regeringarna i regionen. Samtidigt har myndigheter i USA gett sig in i sökandet efter flygmaskinen som man fruktar kan hamna i händerna på terrorister.
I 14 månader hade passagerarflygplanet stått parkerat på en flygplats i Angolas huvudstad Luanda utan att väcka någon större notis. Men den 25 maj sågs en ensam man helt sonika kliva ombord. Han startade motorerna, taxade bort mot startbanan och flög iväg innan någon hann ingripa. Planet, en Boeing 727 som kan rymma uppemot 200 passagerare, är sedan dess spårlöst försvunnet. Enligt tidningen Washington Post har flera amerikanska myndigheter, däribland utrikesdepartementet och CIA, nu engagerat sig i sökandet. Spionsatelliter söker efter planet Tidningen uppger att spionsatelliter satts in för att undersöka ensligt belägna flygfält i Afrika och att amerikanska diplomater har fått i uppdrag att göra efterforskningar. Visserligen säger man att det troliga är att stölden är ett led i en affärskonflikt mellan planets ägare och bolag som brukar hyra planet, några av dem ska ha varit inblandade i ljusskygg verksamhet. När flygplanet i mars förra året anlände till Angola för ett fraktuppdrag, belades det med flygförbud av angolanska myndigheter då korrekt dokumentation saknades. Sedan dess har det stått parkerat på flygplatsen tills det nu stals. Men även om pengar är motivet till stölden, skulle ett flygplan på vift i länder med bristfälliga polisiära resurser kunna hamna i orätta händer. Vad man fruktar är att planet säljs till någon terroristorganisation som planerar att utföra en 11:e september-liknande attack någonstans i Afrika, en kontinent som de senaste åren drabbats av flera svåra terrorattentat.
Michael Töpffer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".