Färre vårdplatser i sommar

Läget är ansträngt inom landstingen i sommar. Som tidigare år bantas verksamheten kraftigt, det gäller sjukhusplatser, psykiatri och vårdcentraler. Men indragna vårdplatser kan äventyra patientsäkerheten, enligt Socialstyrelsen.
I exempelvis Västerås har en psykiatrisk avdelning stängts och på flera andra avdelningar saknas personal. – Jämfört med förra året är vi bara hälften så många sjuksköterskor mot vad vi var förra året. Det säger sig självt att det blir rätt tufft. Det är inget vi kan hålla på med länge. Vi biter ihop, kämpar oss igenom sommaren och sedan måste det här lösas, säger Björn Gustafsson, sjuksköterska inom psykiatrin. På avdelning 95 i Västerås har flera av de anställda bara två veckors sommarsemester, ändå går schemat knappt ihop. Ekot har ringt runt till landets 20 landsting och sjukvården på Gotland, och samtliga bantar verksamheten kraftigt i sommar, bland annat på grund av vikariebrist. På sjukhusen skärs platsantalet ner. På till exempel Akademiska sjukhuset i Uppsala halveras antalet vårdplatser. Den planerade verksamheten, som till exempel höftledsoperationer, skjuts upp medan akutsjukvården bibehålls. Majoriteten av landstingen säger att läget är ungefär som tidigare år, men på Gotland har det varit kärvare än på många år. Förra året var bristen på förlossningsplatser akut, till exempel tvingades många Stockholmsmammor att föda i andra landsting. I år lovas fler platser i Stockholm, men andra förlossningskliniker tvingas stänga. I exempelvis Örnsköldsvik är det stängt i en månad och blivande föräldrar måste i stället åka tio mil till Sollefteå vid förlossning. Örnsköldsviksmamman Anna Olsson väntar på att föda sitt andra barn i dagarna. – Tänk om det händer något efter vägen eller att man inte hinner fram. Jag hann knappt in på BB här i stan för att det gick så fort då. Så man är lite orolig, säger hon. I våras gjorde Socialstyrelsen en granskning av beläggningen på 36 sjukhus och då sa majoriteten att risken för överbeläggningar ökar bland annat under sommaren. Det kan drabba patienterna säger Staffan Blom, tillsynsläkare i Umeå, som lett granskningen. – Det kan vara förenat med risker för patientsäkerheten, till exempel att en medicinpatient hamnar på en öronklinik och personalen där är ovan vid att vårda medicinpatienter, alltså man har inte den fulla kompetensen, säger Staffan Blom, tillsynsläkare på socialstyrelsen i Umeå.
Katja Magnusson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".