EU säger nej till flyktingläger utanför Europa

EU säger nej till att finansiera det brittiska förslaget om att skapa flyktingläger utanför EU:s gränser. Det framkom under den första kvällen vid EU-toppmötet i den grekiska badorten Porto Karras, tio mil sydost om Thessaloniki.
Storbritannien ville att EU skulle stå för försöket att bygga flyktingläger utanför Europa där asylsökande skulle stanna medan deras ansökningar behandlades. EU gav förslaget kalla handen, och den brittiske premiärministern Tony Blair drog självmant tillbaka förslaget innan några egentliga diskusioner inleddes. EU vill istället möta flyktingströmmarna närmare ursprungsländerna. Det ska ske genom att samarbeta med FN:s flyktingorgan UNHCR. EU vill också stärka det yttre gränsskyddet i de länder som i dag inte har ett tillräckligt starkt gränsskydd, det gäller b la de nya medlemsländerna i Östeuropa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".