Stadsjeep körde över mitträcke

Vägverket utreder nu en olycka tidigare i veckan då en stadsjeep körde över ett vajerräcke till andra körbanan. Frågan är om det var just bilens egenskaper som orsakade olyckan. Samtidigt har stadsjeepar blivit allt vanligare i Sverige.
- Vajerräcket är ju uppsatt för att inte detta ska hända. Nu var det ju lyckligtvis så att ingen olycka hände med personskador. Det blev mer materiella skador. Men vi måste titta närmare på om det går att undvika att det upprepas, säger Lennart Ivarsson, trafiksäkerhetsingenjör vid Vägverket i Kalmar, och den som leder utredningen. Utredning av jeepolycka Vid olyckan på E22:an vid Västervik tappade föraren kontrollen över bilen och kom över på fel sida. Efter att stadsjeepen helt enkelt tagit sig över vajerräcket. Vägverket har nu inlett en utredning för att ta reda på om det var just bilens egenskaper som låg bakom. För samtidigt har den här typen av stadsjeepar med hög markfrigång och större hjul blivit allt vanligare på de svenska vägarna. Bara under de fyra första månaderna i år såldes nästan 6 000 nya jeepar. - Det är det som är lite oroande. När vi dimensionerade de här vägsystemen med mittvajer och olika räcken. Då var inte de här stadsjeeparna så vanliga, säger Lennart Ivarsson. Samarbete med bilbranschen Bland trafiksäkerhetsexperterna finns det alltså en oro för vad ökningen av antalet stadsjeepar skulle kunna föra med sig, och Lennart Ivarsson hoppas nu på ett samarbete med bilbranschen för att se om säkerheten måste förbättras. - Det viktiga måste var att undvika att det upprepar sig, säger Lennart Ivarsson på Vägverket.
Daniel Rundqvist, Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".