EU-nej till förslaget om asylzoner

Det blir ingenting av det brittiska förslaget om att flyktingar som söker asyl i ett EU-land, ska kunna skickas till särskilda läger utanför EU:s gränser och få sin asylansökan prövad därifrån. Det diskuterades på torsdagskvällen på EU:s toppmöte i Grekland. Då stod det klart att britternas förslag om särskilda flyktingläger får avslag.
– Man kan inte gå runt de internationella konventioner som finns. De idéer om särskilda azylzoner och anläggningar som ska byggas utanför unionen har vi hela tiden motsatt oss, säger statsminister Göran Persson. – Jag har också gjort klart här att vi är motståndare till idén. De skrivningar som fanns när vi kom om att man skulle kunna ha pilotprojekt är nu borta ur slutsatserna. Men vad är det som säger att inte förslaget med zonerna kan komma tillbaka? – Ingenting. Det kan mycket väl dyka upp, utvecklat av något land. Men inte nu med stöd av EU. Det har vi förvissat oss om och det är viktigt. Men det kan bli något som EU-länder genomför? – Det kan det bli. I så fall med stöd av UNHCR. UNHCR är namnet på FN:s flyktingorganisation. FN säger ja till flyktingläger av den typ Storbritannien föreslagit. En invändning mot sådana läger är att de bryter mot internationell överenskommelse som innebär att en flykting ska få asylprövning i det land han eller hon kommit till. Fortfarande kan det alltså upprättas sådana flyktingläger som Sverige säger nej till. Men det som hände på EU-toppmötet i går är att det i så fall inte blir EU som betalar sådana läger.
Herman Melzer, Porto Carras i Grekland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".