Amerikan erkänner terrorplanering

En amerikansk medborgare har erkänt att han planerat terrordåd i USA på uppdrag av terrororganisationen al-Quaida. USA:s justitieminister John Ashcroft säger att mannen samarbetade med USA:s fiende och att han hade kunnat skada många.
En 34-årig lastbilschaufför från Ohio har erkänt att han i över två år arbetade åt terrornätverket al-Quaida inne i USA. Han var en av de vilande cellerna som planerade nya terrordåd. Han har undersökt möjligheterna att kapa de jättelika stålvajrarna som bär upp Brooklynbron i New York så att den skulle rasa samman. Han planerade att spränga flygplan och att få tåg att spåra ur. Inget av dåden utfördes. Men allt skedde på direkt uppdrag av Khalid sheik Mohammad, som kallats för al-Quaidas operativa chef, han som greps i Pakistan tidigare i år. Enligt de amerikanska myndigheterna är det genom förhören med honom som den amerikanska medhjälparen kunde avslöjas. Redan tidigare har myndigheterna sagt att de misstänkte att al-Quaida hade medhjälpare inne i USA, och tydligen är den här mannen som är född i Kashmir i Indien och amerikansk medborgare sen 1999 en sådan. Erkännandet har kommit till på amerikanskt vis genom att han utlovats strafflindring om han samarbetar fullt ut, vilket myndigheterna hoppas ska leda till fler gripanden. Det de amerikansk myndigheterna vill ha sagt när de kan presentera ett erkännande från al-Quaidas hantlangare är att hotet mot USA fortfarande är verkligt - och framför allt att de når framgångar i kampen mot terrorismen.
Stefan Winiger, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".