Svagare norsk krona kan minska gränshandel

Norrmännen tjänar inte lika mycket på att handla i Sverige i sommar som tidigare. Norska kronan har försvagats mot den svenska och köpsugna norrmän suckar besviket över detta.
Norrmännen får inte lika mycket för sina norska kronor när de reser till Sverige nu. För 1 norsk krona får norrmännen 1,10 svenska kronor. Som mest har de nästan fått 1,30. Den norska kronan har under två år varit rekordstark, men den senaste tiden har den försvagats kraftigt mot flera valutor. Förklaringen är att norska centralbanken flera gånger sänkt styrräntan. Norrmännens gränsshoppande i Sverige slår hela tiden nya rekord. Gränshandeln irriterar norska handlare Norrmännen åker bland annat till Jämtland, Värmland och Bohuslän för att handla. För butikerna i Norge är det här ett stort irritationsmoment. Handels och servicenäringens huvudorganisation i landet följer utvecklingen noga och gör studier. Trots att kronan försvagats nu så vågar inte organisationen hoppas på att handeln ska minska. För man kan redan se att under de fyra första månaderna i år så ökade handeln i Strömstadsområdet i Bohuslän med 14 procent. Förra året gränshandlade norrmännen i Sverige för cirka 11 miljarder svenska kronor. Kött och alkohol var mest populärt och fortfarande är det stora skillnader på priserna när det gäller tobak, alkohol och jordbruksvaror.
Beatrice Janzon, Oslo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".