Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-gränser kan öppnas för ryssar

EU:s medlemsländer har enats om en ny lagstiftning som gör det möjligt också för dem som inte är medborgare i något EU-land att flytta till ett annat EU-land. Det betyder i praktiken till exempel att 260 000 ryssar bosatta i Estland på vissa villkor kan flytta till Sverige eller andra EU-länder.
Förhandlingarna om den nya EU-lagstiftningen har slutförts nu i juni. Det definitiva beslutet ska fattas under halvåret som kommer och sedan har medlemsländerna två år på sig att anpassa sin egen lagstiftning till de nya bestämmelserna. Hösten 2005 kommer alltså miljoner människor som är bosatta i EU-länderna att kunna flytta mellan länderna trots att de inte är medborgare i något EU-land, det som normalt är grundkravet för att man fritt ska kunna röra sig över gränserna. De som vill utnyttja den här möjligheten måste uppfylla vissa villkor. De ska under de senaste fem åren ha haft ett permanent uppehållstillstånd i det EU-land där de nu bor, de måste ha ett jobb och kunna försörja sig själva och de ska ha en sjukförsäkring. De får alltså inte ligga socialvården till last i det land de tänker flytta till. Det här regelverket anses vara tillräckligt för att hindra stora folkgrupper från att okontrollerat byta bosättningsland från mindre utvecklade till rika EU-länder bara för att få bättre förmåner. Den svenska regeringen har i förhandlingarna hela tiden arbetat för en möjlighet för icke EU-medborgare att flytta mellan länderna. I Sveriges närområde kan den nya lagstiftningen bli intressant för minoriteter i Baltikum, framför allt i Estland och Lettland där det finns stora ryska minoriteter, som efter kommunismens fall inte har brytt sig om eller inte har lyckats att byta medborgarskap, men som har ett fast uppehållstillstånd där. Exempelvis finns i dag bland Estlands 1,4 miljoner invånare 260 000 ryssar med permanent uppehållstillstånd i landet, vilka teoretiskt skulle kunna gynnas av den nya EU-lagstiftningen.
Jan Mosander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".