LO tar över elektrikernas huvudkrav

LO har stoppat elektrikernas huvudkrav i deras strejk, nämligen ett slut på de pressade byggtiderna. Frågan är för stor för att elektrikerförbundet ensamt ska hantera den och LO ska därför driva frågan centralt under hösten, säger Wanja Lundby-Wedin, ordförande för LO. Och Elektrikerförbundets förhandlingschef Ronny Wenngren är nöjd med LO:s agerande.
– Vi har förutsatt att Elektrikerförbundet drar tillbaka kravet när det gäller stressade byggtider i årets avtalsförhandlingar, för vi har lyft den frågan till en gemensam fråga i hela LO-kollektivet. LO tror inte att elektrikerförbundet själva kan få igenom sina krav och vill därför driva frågan om stress i arbetslivet centralt. Till hösten ska en arbetsgrupp inleda förhandlingar med arbetsgivarorganisationerna. Under 2004 års avtalsrörelsen kommer frågan som Elektrikerförbundet försökte driva att bli en av de viktigaste, säger Wanja Lundby-Wedin. Men hon tycker inte att man har kört över Elektrikerförbundet. – Jag tror inte att elektrikerna tycker att det här är en dålig lösning. Tvärtom. Det är väl en seger för dem att hela LO säger att nu har ni lyft en fråga och satt fokus på den, låt oss göra den till vår gemensamma tidigare än vi skulle ha gjort. Men det är inte så att ni har svårt att samarbeta i LO? – Nej, jag tycker det här pekar på att vi har en förmåga att samla oss när svåra frågor dyker upp. Då ska vi använda den kollektiva kraften till att hantera dem. Enligt Dagens Nyheter fortsätter strejken, trots att huvudfrågan tagits tillbaka. Nu gäller konflikten istället ackorden.
Sara Hägg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".