Mjukare tag mot flyktingar i EU

Det blir inget av med att Sverige och andra EU-länder ska vara med och betala för försök att börja transportera asylsökande till läger långt från unionen, exempelvis i Afrika, medan de väntar på svar på sin ansökan om asyl.
EU:s toppmöte i Porto Carras i Grekland håller nu på att sätta ned fötterna i en rad olika frågor. Även om en del finjusteringar återstår så kan man nu utgå ifrån att Sverige lyckats få bort en rad förslag om hårdare tag på flyktingområdet. Hjälp till fd Öst Däremot talas det i utkastet till slutdokument om att det måste gå snabbare att skicka tillbaka personer som uppenbart inte har rätt till asyl. Det ska också bli mer av samarbete inom unionen när det gäller att skydda gränserna till länder utanför EU. Det handlar inte om gemensamma gränspoliser, som exempelvis Italien vill, däremot säger regeringscheferna ja till mer utbyte av information, utbildning och så vidare. Likaså kanske Sverige och andra medlemsstater i framtiden är med och betalar för bevakningen av EU:s yttre gränser, det handlar i första hand om att hjälpa blivande, fattiga medlemsländer i Östeuropa. Hamas på terrorlista Som vanligt går också regeringscheferna igenom världspolitiken. Värt att notera är en diskussion om Hamas politiska gren ska sättas upp på EU:s terrorlista. Om så sker kan pengar frysas, för att stoppa Hamas försök att sabotera den haltande fredsprocessen. Här säger ett par länder nej, inte av omsorg om Hamas, bedyrar de, men därför att de tycker att det är ett dåligt sätt att påverka Hamas. Också försöken att ena det blivande medlemslandet Cypern behandlas. I ovanligt klara ordalag pekas ledaren i den turkiska delen av Cypern, Rauf Denktash, ut som ansvarig för att återföreningen av ön går så illa.
Willy Silberstein, EU:s toppmöte i Porto Carras i Grekland

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".