Blivande ECB-chef får vänta

Det har varit allmänt väntat att fransmannen Jean-Claude Trichet skulle fått toppmötets stöd som ny chef för den europeiska centralbanken, ECB. Men det ser ut som om Trichet får vänta några månader till.
Allt talar fortfararande för Jean-Claude Trichet som ny europeisk centralbankschef. Frankrikes president Jaques Chirac sa också på regeringschefernas middag under torsdagskvällen att han avsåg att slutföra processen på toppmötet här i Porto Carras. Skjuts på till oktober Men vid midnatt för tolv timmar sen sa ordförandelandet Greklands premiärminister Costas Simitis att han inte ansåg att centralbanksfrågan skulle diskuteras på det här toppmötet. Simitis vill skjuta upp diskussionen till nästa toppmöte i oktober. I det utkast till slutsatser som regeringscheferna nu arbetar med står heller ingenting om den europeiska centralbankschefen. Något som naturligtvis kan ändras under dagen. Trichet friad Att många trott att Trichet ska få klartecken på det här toppmötet beror på två saker. Dels har Trichet frikänts från anklagelser om att ha förskönat bokföringen för en fransk statlig bank, dels har det kommit uppgifter om att åklagaren inte tänker överklaga den friande domen. I proceduren av utnämning till ny centralbankschef ingår också godkännande av EU:s finansministrar och utfrågning i Europaparlamentet. Tron om att Trichet så småningom säkert blir utnämnd bygger på att det inte finns några motkandidater och på att inget EU-land är mot Trichet. Statsminister Göran Persson har redan gett Trichet sitt klara och öppna stöd – Det är en alldeles utmärkt kandidat. Med lång erfarenhet av både centralbanksarbete och arbete inom finansdepartement. Jag är helt övertygad om att han kommer att bli en bra centralbankschef, säger statsminister Göran Persson.
Herman Melzer, EU:s toppmöte i Porto Carras i Grekland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".