Indonesisk militär ändrar strategi

Indonesisk polis uppgav idag att mer än 100 civila har dödats i offensiven i Aceh, som nu pågått i en månad. Regeringen utlyste då undantagstillstånd i provinsen och satte in militär mot separatisterna, som kräver att Aceh blir en självständig stat. Nu ska indonesisk miltär ändra strategi för att undvika fler civila offer.
Efter en månad av strider i Aceh säger den indonesiske överbefälhavaren, Endriartono Sutarto, att militären ska ändra strategi. Enligt tidningen Jakarta Post ska man intensifiera de nattliga operationerna för att undvika att civila dödas. Endriartono Sutarto medgav också att disciplinen hos armésoldaterna har varit låg. Det visade bland annat en incident i en by, där soldater slog flera bybor medvetslösa, och satte eld på deras hus. Soldaterna har dömts till fängelse för det inträffade. Den indonesiska polisens egna siffor visar att mer än hundra civila har dödats sedan storoffensiven inleddes. Enligt militären har 225 rebeller och 28 armésoldater också dödats. Många civila har tvångsevakuerats eller flytt från sina byar, när de riskerat att hamna i eldstrider mellan GAM-rebeller och militär. Redan nu har 42 000 tvingats bort från sina hem, men Indonesiens säkerhetsminister har sagt att siffran väntas stiga till 100 000. I de hastigt uppförda tältlägren dit människorna flyr är det trångt, men det största problemet är vattenbristen. Bristen på rent vatten leder till sanitära problem, och sjukdomar sprids lätt. GAM-gerillan har kämpat för en självständig stat för den olje- och naturgasrika Aceh-provinsen sedan 1976. I slutet av förra året undertecknades ett fredsavtal, men förhandlingar bröt samman i maj. Regeringen utlyste då ett sex månader långt undantagstillstånd, och inledde en militäroffensiv. Samtidigt med striderna går militären systematiskt igenom alla offentliganställda i Aceh för att se om de har någon koppling till rebellrörelsen. Det blir också allt svårare att få oberoende uppgifter om vad som händer i Aceh. Indonesien förbjöd i början av veckan utländska turister från att besöka området, och journalister måste ha ett specialtillstånd. De indonesiska myndigheterna har också krävt att de utländska biståndsarbetarna som finns där, ska lämna provinsen.
Amanda Rydman, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".