Villaskatt kan bli lägre

Många villaägare runtom i landet har fått besked om höjd fastighetsskatt. Men skattebördan kan komma att lätta framöver, säger socialdemokraten Jan Bergqvist, som leder den parlamentariska kommitté som ser över fastighetsskatten.
– Vi vet ju att det finns en del människor som har problem genom att de får kraftigt höjda taxeringsvärden, och de har låga inkomster. De kan då få svårigheter att bo kvar. – Därför ser vi framför allt till de som har de största problemen, säger socialdemokraten Jan Bergqvist. Gräns höjs I dag finns en begränsningsregel som innebär att fastighetsskatten inte får överskrida fem procent av hushållets inkomster, förutsatt att hushållen inte tjänar mer än 600 000 kronor om året. Den gränsen kan nu komma att höjas, säger Jan Bergqvist. – Vi ser om det finns anledning att höja den gränsen ytterligare något, förutom att vi tittar på de som har både förmögenhets- och fastighetsskatt, säger Jan Bergqvist. Höjd reavinstskatt Kommittén ska lämna sitt slutförslag i december. Om förslagen går igenom i riksdagen kan de komma att gälla från den 1 januari 2005. Men kommittén har redan tidigare lämnat förslag som kan komma att gälla redan från årsskiftet om riksdagen godkänner dem i höst. Förslaget gäller att arvsskatten ska avskaffas mellan makar, och att de som nu fått höjd fastighetsskatt inte behöver betala hela höjningen direkt. Utan en tredjedel nästa år, två tredjedelar året efter och full skatt först efter tre år. Hur skattelättnaderna ska finansieras är inte klart ännu. Men ett förslag som diskuteras är att höja reavinstskatten för dem som säljer sina hus. Idag ligger den på 20 procent.
Gunilla Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".