Känsliga punkter i EU-fördrag

På EU:s toppmöte i Grekland godkände regeringscheferna på fredagen utkastet till nytt EU-fördrag, EU:s grundlag. Det finns enligt vad Ekot erfar en rad känsliga svenska punkter, men dem ville statsminister Göran Persson inte säga något om.
– Ja det finns säkert sådant som riksdagen tycker att vi ska ändra på, och även regeringen. Men samtidigt är ju det på det viset att innan man lägger fast det, så får man göra en bedömning, säger statsminister Göran Persson. – Men om vi driver det hårt, finns det då annat som vi förlorar istället? Vad tycker du om att det kan bli sanktioner mot enskilda personer när det gäller terrorism? – Det är det för tidigt att ha en slutgiltig uppfattning om, svarar statsministern. Frågan om att det enligt konventets utkast om en ny konstitution kan bli sanktioner mot enskilda terroristmisstänkta personer är bara ett exempel på sådant Sverige inte gillar. Veto möjligt Problemet här är att Sverige vill att bara personer i centrala roller ska kunna drabbas av sanktioner. Regeringen har ju sanktionerna mot somaliensvenskarna i färskt minne. Sverige gillar inte heller förslaget om att regeringscheferna ska kunna besluta om att införa kvalificerad majoritet istället för skatter. Visserligen finns fortfarande veto, möjlighet för ett enskilt land att stoppa ett förslag. Men konventets skrivning innebär ändå ett litet steg närmare en för EU-gemensam skattepolitik. Regeringen är heller inte helt nöjd med en skrivning om gemensam försvarspolitik. En skrivning EU-motståndare kan tolka som ett litet steg mot en gemensam försvarspolitik. Grundlagskonferens En annan fråga Sverige kommer att motarbeta gäller europaparlamentets inflytande över EU:s budget. I det förslag som nu finns sägs det att parlamentet ska godkänna beslut om budgettak. Sverige tycker det är rimligt att de som betalar, alltså regeringarna, har det avgörande inflytandet. Det som nu händer inför regeringskonferensen är att riksdagen ska godkänna vilken linje som ska drivas. Det ska vara klart till mitten av oktober då regeringskonferensen om EU:s nya grundlag startar.
Herman Melzer, EU:s toppmöte i Porto Carras i Grekland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".