”Klädinsamling gynnar redan rika”

Klädinsamlingar till tredje världen är i själva verket en del av en miljardindustri. Det hävdar Industrifacket i en debattartikel i Dagens Nyheter. Insamlingarna är extremt lönsamma för välgörenhetsorganisationerna, men förödande för de fattiga länderna, säger Industrifackets ordförande Leif Ohlsson.
– De kläder som samlas in säljs i fattiga länder. På grund av insamlingarna så blir de utan arbete för att de textilfabriker som finns läggs helt enkelt ner, säger Industrifackets ordförande Leif Ohlsson. Alla kända organisationer kritiseras i den kommande rapporten från Industrifacket. Frälsningsarméns Myrorna, Emmaus, UFF, Erikshjälpen, med flera. De samlar in 30 000 ton kläder per år. Bara en tiondel går vidare till de second hand-butiker som finns på olika håll i Sverige. 80 procent säljs på export, till Afrika, Östeuropa, Asien och Latinamerika. Där erbjuds fattiga människor att köpa kläder som svenskar har kasserat. Vilket de gör, med resultatet att inhemska klädföretag går omkull. Enligt Industrifacket tjänar de svenska organisationerna 100 miljoner kronor per år på insamlingarna. För Frälsningsarmén är klädinsamlingarna den största inkomstkällan, enligt Industrifacket. Men Myrornas VD Lars Öhman säger till TT att bara en tiondel av intäkterna kommer från insamlingarna. Siffrorna i rapporten har ingen grund, säger han, och insamlingarna skapar i själva verket arbetstillfällen och stärker infrastrukturen i mottagarländerna. Men den som har en kasse gamla kläder på vinden bör inte ge bort dem hur som helst, tycker Leif Ohlsson på Industrifacket. – Då ska man tänka sig för, och förvissa sig om att det verkligen är en humanitär fråga, där man skänker kläderna till människor som behöver dem, säger Leif Ohlsson, ordförande för Industrifacket. Reporter
Gunilla Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".