Allt mer troligt att Saddam lever

Det blir alltmer troligt att Iraks förre diktator Saddam Hussein lever. Det säger amerikanska underrättelseexperter till flera medier i dag.
Enligt tidningen New York Times har en särskild amerikansk insatsstyrka nu trappat upp jakten på saddam och hans söner, och den planerar nya insatser. Orsaken är att USA snappat upp kommunikation från bland annat saddamtrogna soldater på flykt, som enligt läckor i USA:s försvarsdepartement skulle betyda att saddam Hussein fortfarande lever och beskyddas i Irak. Men om underrättelseanalytikerna gärna berättar att dom tror att Saddam lever ligger Bushadministrationen fortfarande lågt. Mannen som bestämmer i Irak i dag, amerikanen Paul Bremer, säger att militärerna och underrättelsefolket är delade i frågan om Saddam Hussein lever eller inte, och att ingen vet. En av Saddam Husseins närmaste män greps i måndags och USA hoppas att han ska kunna ge ledtrådar om var hans tidigare chef finns. Oavsett om ryktena om att Saddam lever är sanna eller inte menar USA att dom sporrar en del irakier att fortsätta sitt motstånd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".