Kanada tillåter homoäktenskap

Kanada blir nästa land som tillåter äktenskap mellan homosexuella. Det beslutade den kanadensiska regeringen häromdagen. I grannlandet USA, där homosexuella äktenskap än så länge är otänkbara, sätter det kanadensiska beslutet fart på debatten.
Två medelålders herrar i kostym, lite tunnhåriga, med glasögon på näsan och var sin ros i knapphålet. De dricker champagne och kysser varandra på munnen. De har just gift sig. Bilden på det nygifta kanadensiska paret har kablats ut över hela Nordamerika. Också här i USA där homoäktenskap än så länge är otänkbara. Gammal praxis ifrågasätts Enligt praxis har USA alltid godkänt äktenskap som är ingångna i Kanada. Frågan är vad som händer om det nu börjar välla nygifta par av samma kön över gränsen. Man måste nämligen inte vara kanadensisk medborgare eller bo i Kanada för att få gifta sig där. Så nu tänker ett antal amerikaner åka dit och gifta sig. Det här har fått de juridiska experterna att invadera tevesofforna. Och deras svar är att nej, det blir inte automatiskt så att homoäktenskapen kommer att godkännas här i USA, där det dessutom är upp till varje enskild delstat att göra det eller inte. Viktig markering Men visst är det en viktig markering, säger grundlagsexperten Neal Katyal. – Kanada har tagit ett stort steg framåt för de homosexuellas rättigheter, säger Neal Katyal. Detta kommer enligt Neal Katyal att hjälpa till att flytta fokus mot vad som är viktigast i den amerikanska debatten – äktenskapets innebörd eller de kön brudparet har.
Stefan Winiger, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".