KINA

Rättssökare sattes på mentalsjukhus

Kinesiska medier avslöjar nu att lokala myndigheter i provinsen Shandong har använt mentalsjukhus för att stoppa missnöjda människor från att resa till Peking och klaga hos högre myndigheter. De som försökt resa till Peking med sina ärenden har i ställets klassats som mentalt sjuka och låsts in på order av lokala myndigheter.

Morgontidningen Xinjingbaos avslöjande reportage om hur ett mentalsjukhus i Shandongprovinsen låst in människor, som velat åka till Peking för att klaga över hur de behandlats av lokala myndigheter har orsakat en storm av reaktioner i Kina.

Till och med den partitrogna tidningen Folkets dagblad fördömer åtgärden som ”barbarisk”.

– Det är bara vi rättssökare som känner till sinnessjukhuset, för det ligger i en gränd och väldigt avskilt, berättade en man jag träffade under förberedelserna inför OS i Peking. Vi kan kalla honom Liu.

Han kom med sina gamla föräldrar från Shandongprovinsen till Peking för att klaga över att lokala myndigheter i byn hade beslagtagit deras hus på grund av en påstådd skuld.

Liu berättar om hur hans mamma vid ett tillfälle låstes in på ett mentalsjukhus. För att bli utsläppt skulle hon skriva på ett papper om att aldrig mer resa till Peking för att försöka få familjens ärende prövat hos högre myndigheter.

Rättssökarna är ett mycket vanligt kinesiskt fenomen. Eftersom rättssystemet inte är oberoende, utan kontrolleras av kommunistpartiet, vågar lokala domstolar ofta inte ta upp länsliga fall.

Därför har människor ofta inget annat val än att försöka resa till Peking för att försöka väcka uppmärksamhet hos högre myndigheter.

Precis som för Lius familj kan det innebära stora risker, eftersom polisen och lokala myndigheter ofta tar till extrema metoder för att förhindra människor att åka och ”skvallra” i Peking.

I maj förra året rymde flera personer från att av sjukhusen genom att gräva en gång under jorden, berättade Liu, som senare greps av polisen i Peking.

Vittnesmål från Liu och andra rättssökare tyder på att lokala myndigheter i Shandong under en följd av år har använt mentalsjukhus för att spärra in rättssökare, och hindra dem från att resa till Peking.

Enligt statliga medier har provinsmyndigheterna i Shandong nu tillsatt en utredning för att undersöka vad som hänt på sjukhusen, men vittnesmål tyder på att bruket att låsa in besvärliga rättsökare på mentalsjukhus kan vara spritt i flera provinser.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista