Dags för greker att lämna över

Snart är det dags för den europeiska unionen att lämna över ledartröjan till Italien. Det har varit ett dramatiskt halvår för premiärminister Costas Simitis och de övriga i den grekiska regeringen. Vår utsände rapporterar från toppmötet i Porte Carras i Grekland.
Den grekiska ledningen har väl inte riktigt hållit takten så som förväntas när ljuva toner ska uppstå. Fler än en har ibland muttrat att kaos är ett grekiskt ord. Planer har stuvats gång på gång och besked har ändrats i sista minuten. Men så har också grekerna haft ett av de svåraste ordförandeskapen på mycket lång tid. Och förklaringen heter Irak. EU drabbades av stor splittring, några länder slöt upp som en man bakom USA medan andra, i första hand Tyskland och Frankrike, blev högljudda kritiker. Lyckades hålla sams Men så här inför bytet av ordförandeland kan man ändå konstatera att såren har börjat läka, och det är nog snabbare än många trodde. Även om mycket återstår innan det som varit är glömt, lyckades EU ändå hålla sitt midsommartoppmöte utan att motsättningarna kom upp till ytan särskilt mycket. Detta trots att relationerna mellan till USA fanns på dagordningen. Dessutom kan man konstatera att flera långkörare till sist fått sin lösning just under det grekiska ordförandeskapet. Nya patentregler Det gäller till exempel frågan om patent. Efter många år och än fler bedrövelser kommer till sist regler som ska göra det lättare och framför allt billigare att ta patent som gäller inom hela EU. Frågan anses viktig för att nå målsättningen att EU ska bli lika konkurrenskraftigt som USA senast år 2010. Skattepaketet är en annan långkörare som till sist kunde läggas till handlingarna. Det innebär att det i framtiden ska bli omöjligt för EU-medborgare att spara pengar i exempelvis Luxemburg skattefritt och olagligt, utan att skattemyndigheterna i hemlandet vet något. Till sist, efter många motgångar, blev här EU-länderna eniga. Jordbruket fortsatt stridsfråga Men annat har, som vanligt, gått mindre bra. En aktuell fråga är jordbruket. Där har trycket varit hårt att börja styra bort från nuvarande överproduktion och gigantiska subventioner, men detta har hittills gått trögt. Några dagar återstår dock innan italienarna tar över. Och här råder en stor nervositet i övriga EU. Det är många som misstror premiärminister Silvio Berlusconi och hans ledarstil. Kanske kommer grekernas insatser snart att klinga än vackrare, i jämförelse med det nya ordförandelandet Italien.
Willy Silberstein, Porte Carras, Grekland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista