Fler kräver miljardstöd av regeringen

Nu är det organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL:s tur att kräva stödåtgärder från regeringen. I ett brev som organisationen överlämnade till regeringen på fredagen vädjar de om stöd på åtta miljarder för de kommande två åren.

SKL:s ordförande Anders Knape är besviken på hur regeringen hittills fördelat stöden.

– Nu har bilindustrin och den bilrelaterade industrin fått besked, man har sjösatt paket på arbetsmarknadsområdet. Då tycker vi att det vore rimligt att vi också får tydliga besked som underlättar planeringen av vår ekonomi under de kommande åren.

Sveriges kommuner, landsting och regioner räknar med kärvare tider ekonomiskt sett. Mycket vatten har runnit under broarna sedan budgeten lades för 2009, och nu vädjar SKL till regeringen att statsbidragen ska höjas med tre miljarder för 2009 och ytterligare fem miljarder för 2010. Anders Knape menar att pengarna behövs för att behålla jobben inom vård, skola och omsorg.

– Vi har ganska många vikarier och ganska många timanställda. I och med att de inte får förnyade kontrakt, man vakantsätter tjänster som blir lediga och man tar inte in vikarier, så syns inte det i varselstatistiken. Men helt klart är att det är en stor grupp människor som riskerar att få gå ifrån våra verksamheter raka vägen till Arbetsförmedlingen.

Nästa år kommer 91 kommuner att höja kommunalskatten, vilket tyder på att många kommuner och landsting redan idag har stora budgetunderskott. Och enligt Anders Knape är det ekonomiska utgångsläget för 2009 besvärligt för många kommuner. Han menar att välfärden riskerar att försämras om regeringen inte skjuter till mer pengar.

– Vi kommer att se att antalet anställda inom den kommunala sektorn kommer att gå ned. Vi kommer naturligtvis att dra ned kraftigt inom vissa verksamhetsområden, det är ofrånkomligt. Vi måste få plus och minus att gå ihop.

Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".