Polisen granskar Al-Aqsa på regeringens uppdrag

Stiftelsen Al-Aqsa Spannmål i Malmö, som är den svenska delen av Al-Aqsa stiftelsen i Nederländerna, har granskats av såväl Säpo som Finanspolisen efter förfrågan från regeringskansliet i maj. USA anklagar Al-Aqsa i Nederländerna för att vara en del av den islamistiska organisationen Hamas terrornätverk.
– Vi har fått en förfrågan från regeringskansliet angående den här organisationen och den har vi svarat på och det är allt jag kan säga i det här ärendet, säger Jochum Söderström, chef på Finanspolisen. Vad är det ni har tittat på, vad är det ni undersöker? – Finanspolisens del i det här är att titta på den finansiella delen, kopplat till penningtvätt eller finansiering av särskilt allvarlig brottslighet, det vill säga terrorism. Det är vad vi har gjort och vi har lämnat ett svar till UD i frågan. Har ni hittat något? – Jag kan tyvärr inte kommentera det, säger Jochum Söderström. Sätts upp på terrorlista På torsdag väntas den svenska regeringen tillsammans med andra EU-länder säga ja till att holländska stiftelsen Al-Aqsa sätts upp på EU:s terrorlista. Enligt USA ingår även Malmöbaserade Al-Aqsa Spannmål i ett internationellt nätverk av organisationer vars ekonomiska tillgångar USA vill ta kontroll över. Det innebär att USA vill att Sverige fryser den malmöbaserade stiftelsens tillgångar. Felaktiga anklagelser Representanter för Al-Aqsa Spannmål i Malmö har sagt att anklagelserna är felaktiga. Enligt dem är deras verksamhet sedan ett par år tillbaka går ut på att hjälpa föräldralösa palestinska barn. Än så länge vet inte Jochum Söderström om Al-Aqsa Spannmåls tillgångar kommer att frysas. – Det som avgör om tillgångarna ska frysas är framförallt ett beslut i FN:s säkerhetsråd och senare att det tas ett beslut inom EU då. Vad som kommer att hända i det här fallet och hur långt man har kommit det vet jag tyvärr inte, säger Jochum Söderström.
Anna Hanspers
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista