Regeringens utredare:

Ersättning till asylsökande bör höjas

Dagersättningen till flyktingar som söker asyl ska höjas, menar regeringens utredare. Idag tvingas många flyktingar leva långt under existensminimum, och ersättningen har inte höjts på fjorton år.

– Den har legat stilla på 71 kronor sedan 1994. Den behöver skrivas upp så att den kommer i nivå med konsumentprisernas utveckling, säger utredaren Sören Häggrot.

Om två månader presenterar regeringens utredare sitt förslag till ny asylpolitik. Men redan nu kan vi berätta att ersättningen föreslås bli högre för de flyktingar som söker asyl i landet.

Flyktingar i Sverige tvingas ofta leva långt under existensminimum. Dagersättningen har inte höjts på fjorton år, och för en familj med ett barn är bidraget 150 kronor per dag.

Men det här ska det nu bli en ändring på, hoppas regeringens utredare. Men hur många kronor ersättningen ska höjas är inte klar. Klart är dock att utöver grundersättningen, ska flyktingar som jobbar få ytterliggare en ersättning. Jobben kan handla om att röja sly åt kommunen, praktisera på ett företag eller hjälpa till i en ideell organisation.

– Den passivitet som idag tyvärr kännetecknar väldigt mycket av asyltiden i Sverige är nedbrytande, och en sysselsättning tror jag är bra för individen, säger Sören Häggroth.

Men att de asylsökande flyktingarna kommer användas som billig arbetskraft i en del företag det tror inte Sören Häggrot.

– Man får utgå ifrån att den ansvariga offentliga verksamheten tar ansvar också för att man samarbetar med seriösa arbetsgivare, säger regeringens utredare, Sören Häggrot.

Marcus Carlehed, SR Jönköping
magnus.carlehed@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".