Tysk polischef knivskars av nynazist

Polisen i Tyskland misstänker att högerextremister ligger bakom knivattacken mot polischefen i staden Passau i Bayern i lördags. Polischefen stacks ner vid sin egen ytterdörr, men överlevde.

Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann talar om en ny dimension av våld.

– Att en polis utsätts för mordförsök i sitt hem, det har vi inte sett tidigare. Det visar att vi måste gå fram med kraft mot nynazisterna, säger han.

Polischefen öppnade sin ytterdörr i lördags kväll när det ringde på. Och innan mannen på förstubron stack kniven i honom, så ska han ha sagt ”Hälsningar från det nationella motståndet, ditt vänstersnutsvin”.

En akut operation räddade polischefens liv. Senare greps två män, misstänkta för dådet.

Passaus polischef är känd för en orädd hållning mot högerextrema. Han angrips ofta på högerextrema hemsidor på internet. Det är därför polisens utredare nu i första hand söker gärningsmannen i de kretsarna.

Den här delen av Bayern, precis på gränsen till Österrike, är bekant som ett fäste för högerextrema. Möjligen har det symbolisk betydelse för dem att Hitler bodde här under en del av sin barndom.

Partiet NPD, Nationaldemokraterna, som brukar räknas som ett nynazistiskt parti är också aktivt i det här området.

NPD har en demokratisk fasad och sitter i kommunala och delstatliga parlament på flera håll i Tyskland.

Men partiet står under ständig bevakning av tyska Säpo, författningsskyddet. NPD anses odla kontakter med kriminella högerextrema ligor, så kallade Kameradschaften.

Debatten om förbud av NPD har redan tagit ny fart i Tyskland, efter knivdådet i Passau.

Tidigare har författningsdomstolen beslutat att partiet inte ska förbjudas.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".