1 av 2
Staten ska garantera lån till byggföretag.
2 av 2
Mats Odell

Tvärstopp i bostadsbyggandet

Bostadsbyggandet i Sverige har i princip stannat av sista kvartalet. Anledningen är minskad efterfrågan men framförallt att bankerna inte vill låna ut några pengar. Därför ska regeringen nu se över möjligheterna för statliga garantier också för lån till byggbranschen.

– Vi vill att man ska underlätta byggnadskreditiven för oss. För det är det som är bekymret för oss att få loss pengar i dag, säger Tomas Andersson som är ansvarig för bostadsproduktionen på byggföretaget PEAB.

Vad säger banken när ni kommer och vill låna pengar?

– Nej.

Hur motiverar de det?

– Det är osäkert. De säger också att det inte finns några korta pengar att låna i dag.

Tomas Andersson på PEAB, har fått fint besök på måndagen vid bygget i Farsta söder om Stockholm. Bostadsminister Mats Odell med följe är här. Mats Odell har med sig två besked, ett till branschen och ett till bolåntagarna. Privatpersoner med höga villa- eller lägenhetslån som klarar räntekostnaderna ska inte tvingas sälja sina hem när banken kräver säkerhet på sina lån.

I stället kan staten komma att stå för säkerheten. Beskedet till byggbranschen i dag är att Bostadskreditsnämnden också snabbt ska se på förutsättningarna för att staten ska kunna garantera lån för byggbranschen så att byggandet kommer igång igen. Bostadskreditsnämnden ska presentera sina förslag senast 1 mars.

Sverige behöver bygga 40 000 lägenheter om året men branschen räknar med att bara kunna bygga runt 10 000 nästa år under krisen sista månaderna har byggandet i princip stått stilla.

Den stora anledningen är att bankerna inte lånar ut pengar. Bostadsminister Mats Odell hoppas nu att garantierna ska få igång byggandet igen.

– Det här bör vara något som bidrar till att betydligt flera byggen kan komma igång. Men vi vet inte, det återstår att se.

Mari Forssblad
mari.forsblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".