Australien

Utsläppen ska ner med upp till 15 procent

Australien konkretiserade på måndagen sina klimatmål. Landets regering lovar att före 2020 minska sina utsläpp av växthusgaser med mellan 5 och 15 procent. Men miljöorganisationer är missnöjda med klimatplanen.

Australiens premiärminister Kevin Rudd lovar att landets utsläpp av växthusgaser år 2020 ska ha minskat med mellan 5 och 15 procent jämfört med nivån år 2000.

Rudd säger att planen, som innehåller ett system för att handla i utsläppsrätter, är en av de viktigaste strukturella reformerna i Australien på en generation.

Han säger att Australien, ett av världens torraste och varmaste länder, inte har råd att vara passivt när klimatförändringar orsakar stigande temperaturer och ändrade vädermönster.

Även om europeiska länder lovat en utsläppsminskning på 20 procent säger Rudd att det australiska förslaget är mera radikalt om man räknar per capita.

Reaktionerna på Rudds paket är försiktigt positiva från näringslivet, som oroat sig för att alltför drastiska klimatåtgärder skulle drabba företagens vinster i ett läge när de redan brottas med en global finanskris.

En finansanalytiker säger till nyhtesbyrån Reuters att valet för regeringen verkar ha varit mellan miljön och ekonomin, och att ekonomin verkar ha vunnit.

Miljöaktivister är besvikna. En talesman för miljöorganisationen Greenpeace säger att regeringens förslag, som ska behandlas av parlamentet i början av nästa år, är ett ”totalt misslyckande”.

En annan miljögrupp kallar regeringsförslaget för ”förorenarnas paradis”. I stället för en utsläppsminskning på minst 5 procent har miljögrupperna krävt minst 25 procent.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".