Ska utnyttjas mer effektivt. Arkivfoto: Lars Pehrson/Scanpix.

Ambulanshelikoptrar ska samordnas

Många svenskar har de senaste åren varit rädda för att det finns för få ambulans- och räddningshelikoptrar, och att de inte ska få hjälp när det behövs. Därför föreslår en statlig utredning nu att Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar ska utnyttjas mer, och att ett nationellt bolag ska samordna ambulanssjukvården bättre.

Utredaren Leni Björklund hoppas det kan minska folks oro.

– Avsikten är att de helikoptrar vi har ska utnyttjas mer effektivt, över myndighetsgränser och över kommungränser. Det kommer att göra samhället säkrare. Men sedan är det naturligtvis en teknisk utveckling, också förändringar i samhället framöver, både inom sjukvård och klimatförändringar och annat, som gör att det är möjligt också att framöver kommer att behöva fler helikoptrar.

Du föreslår inte fler helikoptrar, behövs inte det just nu?

– Det viktiga just nu är egentligen att få själva myndigheterna, staten och kommun och landsting tillsammans at samverka.

I dag äger några av Sveriges landsting sammanlagt sju ambulanshelikoptrar.

Utredaren Leni Björklund tror att effektiviteten skulle bli bättre om gemensamt bolag mellan staten och landstingen står för upphandlingen av nödvändiga ambulanshelikoptrar och ambulansflygplan, och dessutom utvecklar och samordnar verksamheten, inklusive Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar.

Just Sjöfartsverkets fem räddningshelikoptrar bör också kunna utnyttjas mer, enligt utredningen. Kommunerna måste kunna få hjälp därifrån om någon försvunnit, drabbats av en olycka på en sjö, eller sitter fast i en mast.

– De har ju en väldigt hög beredskap, och det är en kvalificerad resurs. Men däremot så nyttjas de inte tillräckligt, och därför kan de också göra andra uppdrag inåt land. Och då tycker vi att det är viktigt att den resursen utnyttjas, säger Leni Björklund.

När det gäller skogsbränder, och hur de ska bekämpas, vill utredaren ha ett nationellt avtal med en rad helikopterbolag som kan hjälpa till, så att kommunerna via en central förmedling kan vända sig till rätt bolag och snabbt få hjälp vid en brand.

Kunskapen om var olika helikoptrar befinner sig och vad de kan bidra med, bör också samlas på ett ställe, enligt utredningen.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".