Uganda attackerar rebeller inne i Kongo

Militära trupper från Uganda har attackerat mål inne i Kongo. Enligt den ugandiskan regeringens uppgifter skedde anfallen mot militärbaser som tillhör den ökända rebellgruppen Herrens befrielsearmé. 

Uganda har haft stöd från regeringarna i Kongo-Kinshasa, södra Sudan och USA att genomföra attacken, sedan de tappat tålamodet med att ledaren för rebellrörelsen. Han har trots upprepade löften vägrat att skriva under en fredsöverenskommelse.

– Operationen var lyckosam, lägren vi attackerade träffades. Nästa steg är att komma åt ledaren, Joseph Kony själv, säger talesmannen för den ugandiska armén, Paddy Ankunda, i tv-kanalen al-Jazira.

Flera av rebellgruppens militärläger sattes i brand i attacken som genomfördes med hjälp av attackhelikoptrar och marktrupper.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska Kongo-Kinshasa ha bidragit med underrättelseverksamhet och Washington med teknisk utrustning och planeringen av operationen. Det amerikanska utrikesdepartementet har välkomnat attacken.

Frågan är om det också var dödsstöten mot fredsförhandlingarna, som har hamnat i en återvändsgränd, sedan ledaren för Herrens befrielsearmé, Joseph Kony, flera gånger har uteblivit från ceremonier då fredsöverenskommelsen skulle ha skrivits under.

Anledningen till att han uteblivit är den arresteringsorder som Internationella brottsmålsdomstolen i Haag har utfärdat.

Kony är anklagad för mord, tortyr, lemlästningar och för att rekryterat barnsoldater och sexslavar under kriget i norra Uganda som har krävt tiotusentals liv.

Hur omfattade skador attackerna mot Konys läger har orsakat finns det ännu inga uppgifter om, men Kony tycks alltså inte ha träffats. Däremot säger hans talesman, enligt Reuters att man tänker avstå från vedergällning.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".