Steven Chu och Barack Obama.

Obama vill ha Chu som energiminister

USA:s tillträdande president Barack Obama, som under valkampanjen utlovade hårdare arbete mot klimatförändringarna, presenterade på måndagen den tidigare Nobelpristagaren i fysik, Steven Chu, som energiminister.

Obama sa att energi- och miljöpolitiken ska bli de ledande frågorna under hans tid som president.

– Vi har inte råd med självbelåtenhet och fler brutna löften, sa Barack Obama när han presenterade de personer som får det högsta ansvaret för hans energi- och miljöpolik.

Nu är det också officiellt att det blir Nobelpristagen i fysik från 1997, proffessor Steven Chu, som blir USA:s näste energiminister, och som alltså får ansvar över det som så många presidenter, så även Obama, haft som mål, nämligen att göra USA oberoende av olja från utlandet och istället satsa mer på förnyelsebar energi.

– Det här visar att min regering kommer att basera miljö och energipoliten på vetenskap och fakta och fakta kräver djärva beslut, sa Obama vidare.

Med det väckte han sannolikt många förhoppningar runt om i världen att USA:s ledning nu på ett tydligare sätt kommer att erkänna klimathotet och ta på sig ett större ansvar när det gäller att fatta beslut om obligatoriska utsläppsminskningar.

– Vi ska fatta beslut om våra egna utsläpp men det måste också till internationella överenskommelser och varje nation måste göra sitt, sa Obama vidare.

Med det antydde han att det även under hans tid sannolikt kommer att bli fortsatt svåra förhandlingar, inte minst med Kina och Indien, om det internationella miljöavtal som ska ersätta Kyotoavtalet, som USA under president Bush vägrat skriva under.

Det nya avtalet ska ju vara färdighandlat redan om ett år och frågan är hur mycket Obama egentligen kommer hinna med på den korta tiden på det här området. Skeptikerna menar att stora reformer på miljöområdet blir svåra att genomföra när USA just genomgår en av sina värsta ekonomiska kriser någonsin och som dessutom verkar bli mycket långdragen.

Obama utsåg också den före detta medarbetaren till Bill Clinton, Carol Browner till sin särskilde rådgivare i klimatfrågor plus två andra nyckelpersoner för energi- och miljöarbetet i den nya administrationen.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".