Östersjöns överlevnad kräver mer av kuststaterna

Det krävs långtgående samarbete mellan alla kuststaterna på högsta nivå för att Östersjön och Västerhavet ska överleva. Det hävdar Havsmiljökommissionen som under tisdagen överlämnade sitt förslag till regeringen.
– Man måste övergå från rekommendationer till juridiskt bindande åtaganden, inte minst runt östersjön där alla länder inklusive Ryssland tar sitt fulla ansvar, säger Hans Johnsson kommissionens ordförande Kommissionen ser många hot mot havet. En växande oljeexport från Ryssland i dåliga fartyg kan leda till nya oljekatastrofer. Övergödningen kan bli värre Utsläpp av nya gifter och mediciner är tickande bomber vars följder man inte känner. Överfisket har gjort att hälften av fiskbestånden nu hotar att försvinna. Och övergödningen kan bli värre när nya östländer blir EU-medlemmar och får råd att gödsla mer i jordbruket. För att rädda haven föreslår kommissionen att fyra områden i Östersjön och Västerhavet helt ska fredas från fiske. Fiske av hotade bestånd ska stoppas helt. Kommissionen föreslår också att farleder ska dras bort från känsliga områden och att bekvämlighetsklassade fartyg förbjudas i Östersjön. De svenska kväveutsläppen ska minska ytterligare. Men för att allt detta ska kunna ske krävs politiskt samarbete på högsta nivå. Kan ta tid Miljöminister Lena Sommestad tycker att ansatsen är rätt. Men hon varnar för att det kommer att ta tid. – Det finns ett stort intresse bland länderna runt Östersjön för att arbeta hårt för Östersjöns miljö. Samtidigt krävs det stora och svåra åtgärder som påverkar inte minst näringarna i Östersjön, som fisket och sjöfarten. Det är det som är svårt. När har vi sett de sista algblomningarna som beror på att Östersjön är sjuk? – Jag tror det kommer att dröja, säger miljöminister Lena Sommestad.
Kristoffer Morén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista