Rekorddyr euro inte överraskande

Euron nådde sin högsta nivå hittills när den på tisdagen kostade över elva kronor. Karl Johan Bergström, som är valutastrateg på Swedbank, är inte överraskad av att kronan blivit allt svagare under hösten.

– Jag tänkte ju att det var en fortsättning på den trend som vi har sett sedan mitten av september, då investmentbanken Lehman Brothers gick omkull. Alltså en trend mot både svagare krona, och en krona som blivit mer slagig mellan dagarna som man handlar kronan, säger Karl Johan Bergström, valutastrateg på Swedbank.

Varför gör den investmentbankkonkursen att kronan blir svagare?

– Kopplingen är ju allt annat än naturlig. Men vad vi har sett har hänt i spåren av Lehman Brothers konkurs är att svängningarna på finansmarknaderna generellt har ökat. Och kronan, som är ett litet valutaområde, har missgynnats av det här.

Den finansiella oron har bidragit till att utländska investerare till exempel på börsen dragit sig tillbaka, alltså sålt aktier och växlat in kronor mot både euro och dollar.

Därtill kan svenska exportföretag, som fått betalt i euro eller dollar, av taktiska skäl dröja med att växla in exportinkomsterna till kronor när kronan är inne i en utförsbacke, som just nu.

Dessutom kan det också vara så att hedgefonder och andra investerare spekulerar i ett fortsatt kronfall, och tjänar pengar på att sälja kronor och till exempel köpa euro, och därmed blir också kronan ännu svagare.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".