Mosiuoa Lekota

Nytt parti skrämmer ANC i Sydafrika

På tisdagen bildades ett nytt parti i Sydafrika. Partiet, ett utbrytarparti ur ANC, leds av förre försvarsministern Mosiuoa Lekota, som avgick i sympati med den avsatta presidenten Mbeki. På bara några månader har det nya partiet Cope, lyckats skrämma regeringspartiet ANC rejält.

– Partiet ska vara inkluderande och öppet, och respektera demokratiska värden. Och vi vill ha ett ledarskap som står för detta, sade Mosiuoa Lekota.

Det nya partiet Congress of the people, Cope, eller Folkkongressen, är en reaktion mot det som ses som ANC:s kris, i fråga om ledarskapet, och regeringspartiets beslutsgångar.

I Copes partiprogram betonas hög moral, respekt för lagen, kamp mot kriminalitet och ekonomisk tillväxt. Men även fattigdomsfrågor och kampen mot hiv/aids.

Copes partiledare Mosiuoa Lekota hälsade välkommen på fyra språk, och sade några fraser på afrikaans, det språk som talas av framför allt många vita sydafrikaner, för att visa vad han menade med att alla är välkomna.

Och partiet tycks tilltala ett brett lager, på bara några månader har man lockat drygt 400 000 medlemmar.

Det är få som tror att Cope på allvar kan bli en utmanare om makten i valet nästa år, men partiet har lyckats skrämma regeringspartiet ordentligt, trots att ANC idag har två tredjedelar av folkets röster. ANC har haft makten i Sydafrika i 14 år.

I ett tal i Bloemfontein, i samma stad som Cope håller sin kongress, medgav ANC:s partiordförande Jacob Zuma, att ANC nog har fokuserat för mycket på regeringsfrågan och för lite på själva rörelsen.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svenssson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".