Sämre betalt för mjölken.

Kärvare tider väntar för mjölkbönderna

Det svänger oväntat kraftigt inom lantbruket. För flera verksamheter väntar kärvare tider. För mjölkbönderna har de ljusa framtidsutsikterna i början av året nu snabbt blivit mörkare.

Det visar en rapport från LRF Konsult som presenteras på onsdagen. Tommy Källmark som är mjölkbonde i Fristad utanför Borås visar runt bland sina kalvar.

– Det ska bli kossor så småningom om ett och ett halvt år. Vi får väl se om det blir kossor eller någonting annat i ladugården. Med den lönsamheten vi ser ut att kunna få är det ju inte hundra att det blir kossor utav dem. Det kan bli till slakt i stället, säger Tommy Källmark.

Maten tystar mun på kalvarna hos mjölkbonden Tommy Källmark. Han har 180 mjölkkor och säljer en och en halv miljon liter mjölk till svenskdanska Arla varje år. Men under året har Tommy fått allt sämre betalt för sin mjölk.

– Det är så att man får lite magont när man ser framöver, säger Tommy Källmark.

Vad är det du ser då?

– Hittills i år har vi tappat 700 000, och mer blir det när Arla sänker med 30 till 50 öre till, säger Tommy Källmark.

Dystra framtidsutsikter råder också i LRF Konsults rapport om lantbrukets lönsamhet.

2008 såg ut att bli ett gynnsamt år för mjölkbonden med stigande priser för mjölken. Men så började mejerierna sänka mjölkpriset.

– Det var en chock faktiskt för vi fick inga signaler överhuvudtaget att priserna var på väg ner, säger Tommy Källmark.

Mjölkskandalen i Kina som även påverkade Arla anges som en orsak. Under några månader har större delen av den förväntade lönsamheten försvunnit.

Prognosen visar att ett försämrat 2008 kommer bli ett ännu sämre 2009 och de pengar som ska täcka den egna lönen, skatterna och sparandet kommer att minska från i år med ytterligare 10 procent nästa år för den genomsnittlige mjölkbonden.

För grisbonden däremot kan 2009 bli ett riktigt gynnsamt år. Från att det i början av året varit kris för grisen har nu foderpriserna sjunkit samtidigt som kilopriset på gris ökat.

De tvära kasten som sker för lantbrukarna överraskar och ställer allt högre krav på lantbrukarna berättar Lars-Göran Svensson som är lantbruksansvarig på LRF Konsult.

– Dels kan det ju vara så att vi har varit väldigt vana vid stabila förhållanden. Världsmarknaden har inte påverkat så mycket utan det har varit mer nationella system som har styrt det hela. Så vi är nog lite överraskade, sedan är det så att man får lära sig att nu är det marknaden som styr rakt av. Politiken får mindre och mindre betydelse och så kommer nog att bli framöver, säger Lars-Göran Svensson.

Tommy Källström skulle behöva mer arbetskraft men som det ser ut i dag har han inte råd att anställa utan får gå upp mer i tid själv istället.

– Det kommer att ställa nya krav på mig som företagare framöver. Att kunna planera min verksamhet mer, att kunna vara snabbare i mitt agerande. Det är svårt, säger Tommy Källmark.

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se

Fakta:

Arbets- och kapitalinkomsten är den summa som blir över efter att företagets räntekostnader och företagsinvesteringar är fråndraget. Under 2009 väntar sig LRF Konsult att arbets- och kapitalinkomsten kommer minska inom flera lantbruksgrenar, men öka för grisköttsföretagen.

Växtodling
2007 - 380 000
2008 - 187 000
prognos 2009 - 120 000

Mjölk
2007 - 537 000
2008 - 553 000
prognos 2009 - 499 000

Gris
2007 - 333 000
2008 - 178 000
prognos 2009 - 707 000

Källa: LRF Konsult

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".